Duitse reuzen hoe het begon...

Toen ik ze voor het eerst zag was ik verknocht, wat een mooie dieren en zo reusachtig groot ze maakte echt indruk op mij! Dit had ik nog nooit gezien zulke lieve grote lobessen, want lief zijn ze echt en het zijn net kleine honden. Je kunt ze ook echt van alles leren ze zijn ontzettend leergierig. In 2015 heb ik mijn eerste reuzen aangeschaft. Momenteel hebben we 2 mooie groepen voedsters en rammen in de kleuren : blauw, havanna, chinchilla, opal, fawn, blauw witoor, wildkleur witoor, thuringer witoor, japanner en diverse kleuren in de riesenschecke. Een aantal dieren wonen bij mijn zus in Dirkshorn waar ik mee samenwerk. Wij hebben samen dezelfde liefde voor deze mooie konijnen en reizen soms ook heel wat af richting Duitsland en door heel Nederland voor mooie en goede gezonde dieren en ook om zo de bloedlijnen goed en vernieuwend te houden. Het karakter is voor ons heel belangrijk en fokken enkel met gezonde dieren. We proberen ook zoveel mogelijk kleur bij kleur te houden en niet zomaar van alles maar met elkaar te verparen, we denken er dus echt goed over na en zijn er echt serieus mee bezig want soms kun je door bepaalde kleuren met elkaar te verparen ook tegen genetische problemen/ afwijkingen aanlopen en dat moet je gewoon niet willen.

 

Onze ouderdieren zijn ingeënt tegen myx. / rhd1 en rhd2. Wij zijn lid van de plaatselijke kleindiervereniging. In het verleden zijn we een aantal (hele) nestjes verloren nadat ze waren gevaccineerd, dat is de reden waarom ik hier voorzichtiger mee ben en aanraad het vanaf een leeftijd van 12 weken te laten doen. Er komt dan ook nog bij dat de entstof langer als een half jaar werkzaam is. Als je het voor de leeftijd van 12 weken laat doen is het in de meeste gevallen een half jaar werkzaam. Mocht u uw konijntje toch willen laten vaccineren kunt u dit met ons overleggen.

 
 
 

Enige uitleg over de oornummers:

Nederlandse konijnen hebben in beide oren 3 letters of cijfers. In het rechteroor staat 1 cijfer en 2 letters. Het cijfer geeft het geboortejaar aan. Een 1 staat bijvoorbeeld voor 2001. De letters zijn een afkorting voor de fokkersvereniging waar de fokker bij aan gesloten is. Hiermee is te achterhalen wie de fokker is geweest. In het linkeroor stan 3 cijfers. Het eerste cijfer geeft de geboortemaand aan. 3 is bijvoorbeeld maart. De laatste 2 cijfers geven aan hoeveel konijnen er zijn getatoeeerd bij die fokkersvereniging. 536 is dus het 36e konijn uit de maand mei. 

Sinds 2018 laat ik de dieren niet meer tattoeeren en is mijn lidmaatschap bij de landelijke vereniging KLN opgezegd (ben wel nog lid van de plaatselijke kleindiervereniging), dit omdat ik ben gestopt met de zijdehoender (kippen) fok. Een Oornummer is ook alleen van belang als je deel wil nemen aan tentoonstellingen. Verder heeft het geen enkele meerwaarde.

 
 
  

 

Onze reuzen zijn honden, katten, kippen, paarden gewend. Ze leven in grote ruime verblijven. De voedsters leven samen in een groep. Dit gaat prima, natuurlijk moet je het wel goed in de gaten houden soms kunnen voedsters erg lelijk naar elkaar doen. Vaak gebeurt dit met jongere voedsters in opgroei die last van hun "hormonen" kunnen krijgen en daarom wat feller naar de overige soortgenoten kunnen worden. Het gaat dus niet altijd goed onderling! Beste is om er een gecastreerde ram bij te plaatsen, die houd over het algemeen de dames een beetje in toom en zorgt voor rust en orde in de tent.

Als bij ons een voedster een nestje gaat krijgen, worden ze uit de groep gehaald en apart gezet. We hebben aparte verblijven waar ze in alle rust hun nestjes kunnen krijgen en grootbrengen. Duitse reuzen krijgen in de meeste gevallen grote nesten daarom is het ook van belang dat ze een ruim verblijf krijgen voor het hebben van hun nestjes. 

 

 

Ziekte

Duitse reuzen zijn natuurlijk imposant groot en de gewichten kunnen varieren van 7 kg tot wel 13/14 kg, dit houd wel in dat ze extra gevoelig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld ook gemakkelijk hun rug breken. Of last hebben van sore hacks ( plekken op de hakken onder hun voeten) mede door hun zware lijfen. Dit hoeft natuurlijk niet maar ze lopen wel een extra risico om dit te krijgen. 

 

DBZ oftewel dikke buikziekte (enterocolitis)

 

Wij hebben helaas veel te maken gehad met deze vreselijke ziekte en tot groot verdriet ook heel wat reusjes aan verloren. Gelukkig kunnen we deze ziekte nu steeds beter behandelen ook omdat we er helaas al zoveel mee te maken hebben gehad. Zo hebben we ook al flink wat dieren er weer bovenop kunnen krijgen en de ziekte overwonnen. Duitse reuzen zijn naar ons inziens hier extra vatbaar voor. Wij gebruiken preventief het medicijn bacivet S bij het afspenen van de jongen om de kans op dbz sterk te verminderen. Ook gebruiken we appelzijn (voor de zuurgraad in de buikjes) en maken de waterflesjes schoon met wat bleek/ chloor (kun je eventueel ook 1 druppeltje van door het drinkwater doen. De flesjes blijven zo ook mooi schoon en het is goed tegen diverse bacterieeën. Mocht u nog vragen hebben stel deze ons gerust. 

 

Een andere fokker (lotharingerhoeve) 

Heeft een zeer interessant stuk over dbz en de evt. Behandeling en mogelijke oorzaken.

Zie hiervoor de volgende link naar hun webpagina met daarop de informatie.

 

https://www.lotharinger.nl/veterinair/dikke-buiken/#.WACjGnR1HqA

 

 

 

RASBESCHRIJVING

De Duitse reus ( De Duitsers gaven de benaming Deutsche riesen) is het grootste konijnenras ter wereld. Ze hebben een lengte van kop tot bloem van 75cm, oorlengte van 20cm en gewicht beginnen bij de 7 kg. tot 13 kg er zullen zwaardere zijn maar dit zal de met oog op de botten/ gewrichten niet gezond zijn. Ze zijn velen malen groter als de vlaamse reus. In Nederland zijn de Duitse reuzen (nog) niet erkend en valt de Duitse reus op de tentoonstellingen onder de vlaamse reuzen. ( In Duitsland kent men geen vlaamse reus).

 

Karakter

De Duitse reus heeft een zachtaardig karakter en zijn ontzettend lief. Ze zijn ook heel erg intelligent en daarom kun je ze ook van alles leren, het zijn werkelijk waar net kleine honden. Uit ervaring ondervonden dat de meeste het niet zo prettig vinden om opgepakt te worden mede door hun grootte en gewicht. 

Omdat duitse reuzen ook heel zorgzaam zijn kunnen ze ook heel goed als zorgmoeder fungeren. Dit gaat natuurlijk helaas niet in alle gevallen goed. 

 

 
foto: onze ram Don juan

 

Duitse reus en vlaamse reus zijn dus niet hetzelfde! 

 

Let op! wij hebben ook hele grote ontlastingkeutels, we zijn heel erg leergierig en is dan ook makkelijk om ons aan te leren op een speciaal konijnentoilet onze behoeftes te doen. (mocht dit gewenst zijn.) 

 

VOEDING

 
 

Wij voeren onze konijnen de Havens Kuni Excellent M5 biks. De volwassen konijnen krijgen hier 1 maal per dag biks op een vast tijdstip. Vaak mengen wij hier een beetje Havens reform kruidenmuesli (voor paarden) doorheen. De rest van de dag krijgen ze altijd goed hooi tot hun beschikking dit is de hoofdvoeding van een konijn. Hier krijgen ze verder niet veel extra's dit hebben ze dan ook helemaal niet nodig en zorgt in veel gevallen vaak juist voor problemen. Wilgentakken (verse) krijgen ze hier wel regelmatig dit is goed voor ze en ook voor hun tanden. Ook geven we weleens voerpenen/ winterpenen.  Kruiden zoals bijvoorbeeld peterselie, selderie is ook heel goed voor ze en vinden ze heerlijk. Er zijn mensen die hun konijnen veel groenvoer geven, dit kan goed gaan maar als je dit wil doen geef dit dan ook met regelmaat. Het is voor ieder een keuze en eigen beslissing natuurlijk. 

 
 

Konijntjes tot 12 weken oud krijgen bij ons 2 maal per dag een zeer gering beetje biks en voornamelijk goed hooi als hoofdvoedsel. Vanaf 12 weken krijgen ze 1 maal daags een beetje biks.  Hierdoor mengen wij zelf ook een wat reform kruidenmuesli van Havens dit geven we ook al eerder door het voer aan de jongen. 

 

 

De verblijven: 

 

Verblijf voedstergroep 1 ( ze hebben een grote blokhut tot hun beschikking)

we hebben lekker de ruimte, dat hebben we ook echt nodig want we zijn erg groot!

 

Verblijf voedster groep 2

 

De rammen verblijven, onze rammen hebben allemaal aparte ruime verblijven. (er staan nu hondenhokken in als schuil/nachthok maar er komen nog dichte afgesloten nachthokken aan de achterkant).

 

 

De nesthokken:

 

 

Dit zijn onze nesthokken, als de voedsters een nestje verwachten komen ze hier in zodat ze in alle rust hun nestje kunnen krijgen en grootbrengen. Als de jongen het nest verlaten gaan de moeders weer terug naar de groepen.